TARÇIN

Tarçın (Cinnamomum); defnegiller familyasından,anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan,yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsidir.
Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır.Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir.Tarçın baharatı,ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir.Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir.Kokusu kuvvetli,kesin ve uzun süreli,tadı tatlımsı ve yakıcıdır.Tanen ve uçucu yağ taşır.Baharat olarak kullanılır.Meyveleri de baharlı,lezzetli ve tarçın kokuludur,tarçın yerine kullanılır.Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır.Kahve,çikolat
a ve meyve soslarında,içeceklerde de yaygın olarak kullanılır.

TARÇININ SAĞLIĞA FAYDALARI

Tarçın ağacı kabuğunun sağlığa faydaları ve alternatif tıpta bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni içerdiği sinamaldehid,sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı bileşenlerdir.

 TARÇIN VE TİP 2 DİYABET 

In vıvo ve hayvan In vıtro çalışmalarda,tarçının hücresel glukoz metabolizmasını etkileyerek açlık tokluk plazma glukozu ve HbA1c seviyesini düşürdüğünü göstermektedir.Tarçın; klinik çalışmaların hepsinde olmasa da , tip 2 Diabetus Mellitus tanısı konulmuş hastalarda glukoz metabolizması ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etki göstermektedir.Tarçın bileşenleri Tip 2 Diabetus Mellitus un semptomlarının hafifletilmesinde önemli olabilir.Bu bilgiler doğrultusunda tarçın ve Tip 2 Diabetus Mellitus arasındaki ilişkiyi gösteren daha fazla çalışma yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Bilimsel bir araştırmada , 40 gün boyunca her gün 1-6 gram arası tarçın tüketen gönüllülerin kolesterol seviyelerinde %18, kan şekeri seviyelerinde ise %24 düşme olduğu belirlenmiş,2012 yılında,tarçın kan şekerini düşürmeye etkisi üzerine o güne kadar yapılan tüm çalışmaların gözden geçirilmesi sonucunda tarçın ve tarçın takviyelerinin glisemik kontrole yardımcı olduğu sonucu elde edilmiş.Bu alanda halen araştırmalar yapılmakla birlikte tarçının kan şekerini düşürdüğü ve insülini arttırdığı bilimsel olarak kabul görmektedir.Günde yarım çay kaşığı(5 gram) tarçının şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü,trigliserid ve kötü kolesterol (LDL) düzeylerinde azalmaya yol açtığı kanıtlandı.Sonuç olarak,Tarçın şeker hastalığının önlenmesinde önemli bir besin maddesidir.Fakat şunu da belirtmek gerekir ki tarçının yararlı etkileri ancak uygun diyet ve düzenli bir yaşam tarzı ile etkili olabilir.Beslenme alışkanlığında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın,düzenli egzersiz olmadan hiçbir gıdanın tek başına bir mucize olduğu bilinmelidir.


TARÇIN VE ZAYIFLAMA

Besin lifi bakımından zengin olan tarçın yemeklerden sonra kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.Tarçının kilo vermeye etkisi üzerine yapılan araştırmalarda,bu baharatın kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmasının üzerinde durulmaktadır.Çünkü kan şekerinde yaşanan dalgalanmalar gıdalar yoluyla alınan yağın vücutta depolanmasını arttırdığı bilinmektedir.









TARÇININ ÖZELLİKLERİ

  • Stimulan/canlandırıcı
  • Antispazmatik/spazm çözücü
  • Antiseptik/mikrop öldürücü
  • Afrodizyak/cinsel istekleri arttırıcı
  • Beyaz vajinal akıntıyı giderici
ÖNERİLEN HASTALIKLAR

  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • İştahsızlık
  • Yorgunluk
  • Mide bağırsak gazı
  • İshal






VE İŞTE TARÇININ BİLİNMEYEN FAYDALARI


  • SİVİLCE OLUŞUMUNU ÖNLER
Antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği bulunan  tarçın, ciltteki bakterileri temizler ve sivilce oluşumunu önler. 









KEMİK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR

Kalsiyum emiliminin sağlanmasına yardımcı olan Manganezi içeren Tarçın, kemik oluşumunu destekler ve bağ dokusunu iyileştirir.

Kemik ağrılarını iyileştiren tarçını günde bir bardak çay şeklinde tüketebilir yada ağrıyan bölgelerinize tarçın yağıyla masaj yapabilirsiniz.








YAŞLANMA KARŞITIDIR

Tarçın cilt gençleşmesinde önemli yeri olan yedi farklı antioksidan içerir.Yeni hücre oluşumunu destekleyen antioksidanlar,serbest radikallerle savaşarak cildinizin genç kalmasını sağlar.

Günde bir bardak tarçınlı çay içmek için artık çok güzel bir sebebimiz var değil mi :)



  • KASLARI RAHATLATIR
 Tarçının aromatik kokusu ve antienflamatuar özelliği kas ağrılarının iyileşmesinde önemli bir görev üstlenir.Tarçın,yaşa bağlı olarak görülen kas ağrılarına iyi gelir.Tarçın yağıyla ağrılı bölgelerinize masaj yaparsanız ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.

Kendinizi gergin ve stresli hissettiğiniz günlerde küvetinizi suyla doldurun ve içine birkaç damla tarçın yağı ve bal damlatın.Ilık su ve bu karışım sizi rahatlatacaktır.




  • HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

ABD de bulunan Wheeling Jesuit Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre tarçın kokusunun hafızayı geliştirdiği ve bilişsel fonksiyonu arttırdığı belirlenmiş,2009 yılında 'Journal of Alzheimer's Disease ' adlı bilimsel dergide yayınlanan bir diğer makaleye göre ise,tarçın özü Alzheimer hastalarında görülen 'tau proteinlerinin kümelenmesini' önlüyor ve hastalık gelişimini yavaşlatıyor.Tarçının hafızayı güçlendirmedeki etkisi üzerine daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
  • SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLER
Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar için doğal bir ilaç mı arıyorsunuz? Yarım çay kaşığı tarçın ve bir çay kaşı balı karıştırarak günde 2-3 kez tüketin. Bu karışım hem soğuk algınlığını hem de öksürüğü önler. Sinüzite bağlı baş ağrışarınz için de tarçını doğal bir ilaç olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı kadar tarçın koyup karıştırın. Bu karışımı başınızın ağrıyan bölgelerine sürüp 20 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla yüzünüzü durulayın. Bu işlem sonrası kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

  • ŞİŞKİNLİĞİ ÖNLER
Şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olan bakteriler ve candida adı verilen bir mantarla savaşan tarçın, şişkinlik problemini ortadan kaldırır. Kendinizi daha hafif hissetmek istiyorsanız, günde bir bardak tarçın çayı içmeyi unutmayın.

  • MANTAR ENFEKSİYONLARINI ÖNLER
Tarçın, ayaklarda oluşan mantar enfeksiyonlarını önler. Tarçın yağını ayağınızdan mantarlar tamamen temizlenene kadar her gece sürün. Doğal bir kür olan tarçın yağı, ayaklarınızın mis gibi kokmasına da yardımcı olacak.




  • DOĞAL DEZENFEKTAN
Sağlığa pek çok faydası olan tarçın, aynı zamanda doğal bir dezenfektandır. Antibakteriyel özelliği bulunan tarçın, evdeki böcekleri yok etmek için kullanılabilir. Evinizdeki herhangi bir bölgesinde böcek görürseniz, suyla karıştırdığınız tarçını o bölgelere sıkabilirsiniz.


Ayrıca tarçının kanıtlanmamış olmakla birlikte yoğurt yada süte eklenmesiyle tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olduğu ve ödem atıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Ancak tarçın; hipertansiyonu olan hastalara önerilmemektedir.



SAĞLIKLA KALIN :)





Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.

    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor.

    Tarçın çayının en güzel etkisi bence tatlı yeme ihtiyacını bastırması. Şekerli bir tadı olduğu için ne zaman tarçın çayı içsem hem tatlı yeme ihtiyacımı bastırır hem de iştahımı kapatırdı. Tarçın çayı; kan şekerini sabit tutar ve yağ yakımını hızlandırır. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar