KAFKASYA'DAN GELEN SAĞLIK İKSİRİ 'KEFİR'

Kökeni Kafkas dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir kısaca fermente süttür.Bazı kaynaklarda 'kefir' adının Türkçe 'keyif'ten türetildiği belirtilmiştir.Kefir inek,koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir.Fermantasyon sürecinden geçtiği için tadı hafif ekşidir.Sütten farkı 'iyi'olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır.Aynı zamanda,genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından zengin bir içecektir.Tadı sodalı ayrana,kıvamı bozaya benzeyen bir içecektir.Mayalanma sırasında oluşan karbonmonooksit sayesinde köpürme özelliği vardır.Diğer fermente süt ürünlerine göre daha ferahlatıcıdır.
Rusya da yapılan bir araştırmada yoğurtta  2 adet olan probiyotik bakterinin kefirde 25-30 adet olduğunun tespit edilmesi üzerine tanınmış ve popülaritesi giderek artmış İskandinav ülkelerinde,Avrupa da ardından Amerika ve Japonyada üretilmiştir.


KEFİR TANELERİ 

Kafkaslar hayvan postlarından yapılan tulumların içerisine koydukları keçi sütünü fermente ederek kefir hazırlıyordu.Fermente olmuş sütün bir kısmı bu tulumların içinden alınarak yeniden taze süt ekleniyor,böylece sürekli ve doğal fermentasyon sağlanıyordu.Fermantasyondan birkaç hafta sonra tulumun iç yüzeyinde tabaka şeklinde biriken protein pıhtılarını içeren karnabahar benzeri yapılar oluşuyordu.Bu tanecikli süngerimsi yapılar alınıp bölünerek kurutuluyordu.Kefir mayası olarak bilinen bu küçük parçalar kefir tanesi,kefir danesi veya kefir tohumu olarak da biliniyor. Tanecikli yapısı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır.Kefir tanelerinin en önemli özelliği fermantasyon sonrası süzülüp tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri beyaz-sarımtrak renkte karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.Şekilleri düzgün değildir,suda erimezler.Süte ekleyince şişerler ve renkleri beyazlaşır.İyi bir kefir tanesi esnek,yumuşak ve yapışkandır.
ARTIK EVDE KEFİR YAPMAK ÇOK KOLAY :)

Evde kefir yapmak çok kolaydır.Yoğurt yapmaya benzer,süte yoğurt mayası koyulursa yoğurt,kefir tanesi konulursa kefir olur.Önce güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmak gerekiyor.Kefir tanelerinin,yani mayanın kalitesi çok önemlidir.Evde kaliteli bir mayayla yapılan kefirin bakteri çeşitliliği hazır alınana göre daha fazladır.

VE İŞTE MALZEMELER,

  • 1 litre süt(Bulabilirseniz taze keçi sütü)
  • 30-50 gram kefir mayası
  • Cam kavanoz 
  • Plastik süzgeç
Yapılışı;

  1. Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır,üzerinde oluşan kaymak alınır.
  2. Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
  3. Kavanozun ağzı hava alacak ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır.
  4. 20-25 derece kalacağı yerde bırakılır.Hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır.
  5. 18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir
  6. Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir.
  7. Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir.
  8. Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür.
  9. Süzülen kefir içilmeye hazırdır 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Kefir tanele
ri metal ile temas etmemelidir.Metal yerine lastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.

PEKİ KEFİR HELAL MİDİR?

Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asiti ve %0,5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır,bekledikçe içindeki alkol oranı artar.Bu yüzden yaptığım araştırmalara ve sorduğum birkaç din adamına göre ; kefir evde yapıldığı ve 3 günden fazla bekletilmediği takdirde helaldir.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Sindirime yardımcı olan bakteriler(laktobasiller) bakımından zengin olan kefir,sindirim sorunu bulunanlar,kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir.Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir.Bağışıklık sistemini güçlendirir,sindirim sisteminde mevcut bakteri mikropların temizlenmesine yardımcı olur,mide ülserine neden olan 'helicobacter pylori' isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır.Kefirde bulunan B12,B1,biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur.Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

KEFİR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Kefirde bulunan bazı bileşenler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynar.Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler.Yapılan çalışmalarda kefirde bulunan bakterilerin vücudun alerjik tepkiler vermesine neden olan 'IgE' üretimini baskıladığı tespit edilmiştir.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre,düzenli olarak kefir tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile kanserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor. 

KEFİRİN BESİN DEĞERİ

1 bardak kefir yaklaşık 150 kaloridir ve 8 gram yağ,30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat içerir.Protein bakımından oldukça zengin olan kefirin 1 bardağı 8-11 gram protein içermektedir.1 bardak kefir içerek günlük A vitamini ihtiyacınızın %10 unu ,kalsiyum ihtiyacınızın %30 unu ve C vitamini ihtiyacınızın %4 ünü alabilirsiniz.Aynı miktarda kefir 125 mg sodyum,350 mg potasyum ve 4 gram şeker içerir.

KEFİRİN DİĞER FAYDALARI


  • Fazla tuzun ve ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Bağırsakları temizler,bakteri ve mikropları öldürür.
  • Sindirime iyi gelir,kabızlığı önler.
  • Mide ülserinin tedavisinde kullanılır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kanserin oluşmasını ve ilerlemesini önler.
  • Güçlü kemikler ve dişler için önemlidir.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Karaciğere faydalıdır.
  • Şişkinliği önler.
KEFİR HANGİ RAHATSIZLIKLARA İYİ GELİR?

Kalın bağırsak çeperinde kolonize olan probiyotiklerin antibakteriyel,antioksidan ve antiallerjenik özellikleri vardır.Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak hastalık yapan mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip ishal kabızlık ve kanser türlerine yol açmasını engeller.
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar,iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkilidir.Yüksek tansiyon,bronşit,safra kesesi rahatsızlıklarında da etkili olan kefirin karaciğer,böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır.


Ve son olarak;

Kefirin tok tutma özelliği vardır,diyet yapanlara önerilir.Ayrıca Ramazan da sahurda içilen bir bardak kefir,kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar ve tok tutar.


SAĞLIKLA KALIN :)







Yorumlar

Popüler Yayınlar