REGL DÖNEMİ ŞİKAYETLERİYLE BAŞETMEK
DOĞRU BESLENMEYLE MÜMKÜN MÜ?
Regl dönemi hiç kuşkusuz bütün bayanların korkulu
rüyasıdır.Araştırmalar gösteriyorki
kadınlarda Premenstrual Tansiyon(regl öncesi gerginlik) ve beslenme
arasında kuvvetli bir ilişki var.Premenstrual Dönemin bazı belirtileri arasında
“yağlı cilt,akne,şiddet duygusu,anksiyete,sinirlilik,değişken ruh
durumları,şişmanlama,ellerin ayakların şişmesi,göğüslerde gerginlik ve
duyarlılık,karın şişmesi,baş ağrısı,tatlı yeme özlemi hatta tabiri caizse ‘çikolata aşerme’,iştah artması,kalp
çarpıntısı,baş dönmesi,baygınlık,ağlama,uykusuzluk” yer alıyor.Araştırmalar
sonucunda Premenstrual Tansiyonun besin eksikliği bulunan ve doğru beslenmeyen
kadınlarda daha sık görüldüğü saptanmıştır.
Ayrıca bu dönemde kadınlarda kilo artışına sıklıkla rastlanmaktadır.Vücudunuz
su topladığından bu dönemde tartıda 1-1.5 kilo fazla çıkmanız
muhtemeldir,endişe etmeyin.
Bu dönemden kilo alarak çıkmamak,tatlı krizleriyle başa
çıkmak,bu dönemi en az ağrıyla atlatmak için gelin bu dönemde de sağlıklı ve
doğru beslenmeyi bırakmayalım.
ÖDEM VE ŞİŞKİNLİKLER İÇİN
Vücudunuzun su tutmasını engellemek ve azaltmak için regl
döneminden bir hafta önce tuzu azaltmaya başlayın;günlük 1 silme çay kaşığı
yani 5 gr tuz tüketmeniz yeterli olacaktır.Tuzu azaltmakta zorluk çekiyorsanız
tuz yerine limon,sirke,nar ekşisi gibi alternatifler tüketebilirsiniz.Konserve
gıdaları da bu dönemde fazla tuz içerdiklerinden dolayı azaltmak
gerekir.Salamura,şarküteri ürünleri,işlenmiş gıdalar,salam,sucuk,sosis bu
dönemde tüketilmemelidir.
·
Bu dönemde ödemi azaltmak için bol bol sıvı tüketmek
faydalı olacaktır.Günlük 2,5-3 litre su tüketimi ödem atmanıza yardımcı olur.
·
Ananas,yeşil elma,tarçın,beyaz-kırmızı lahana,kabuklu
armut,bol limon tüketmek de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.
·
Kiraz sapı,maydanoz sapı,biberiye,anason,rezene,karahindiba
çayları ödem atıcıdır,isterseniz bu çaylara tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.
·
Regl döneminde sabah akşam tüketeceğiniz bir bardak ada
çayı da ödem atar ve sizi sakinleştirir.
DEMİR KAYBI İÇİN;
Regl döneminde vücutta demir kaybı söz konusudur.Bu dönemde
vücutta kanamayla birlikte özellikle demir kaybı çok fazla olmakta ve dikkat
edilmezse demir eksikliği oluşacağından
halsizlik,yorgunluk,isteksizlik,enfeksiyonlara karşı dirençsizlik,konsantrasyon
güçlüğü hatta ileri seviyede de demir eksikliği ve anemi oluşabilir. Bundan dolayı regl dönemi boyunca günlük 3
köfte büyüklüğünde (90 gram) kırmızı et,tavuk,balık yada yumurta
tüketilmelidir.Yağsız kırmızı etin demir içeriği daha yüksek olduğundan
tercihen yağsız kırmızı et daha faydalı olacaktır.Ayrıca C vitamini demir
alımını arttırdığından dolayı bunun yanında bol domates,maydanoz,bol yeşillikli
limonlu salata tüketilmelidir.
Bunlara ek olarak;pekmez ve siyah
üzümün de demir içeriği yüksek olduğundan günde bir yemek kaşığı pekmez veya
bir avuç siyah üzüm(10 tane) demir ihtiyacınızı karşılayacak ve kendinizi daha
dinç hissetmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca yemeklerle birlikte veya
yemekten hemen sonra tüketeceğiniz siyah çay demir emilimini azalttığından
dolayı bu dönemde çay tüketimine de dikkat edilmelidir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ İÇİN;
Bu dönemde oluşan tatlı
krizlerinin,aşırı tatlı yeme isteğinin temel nedeni magnezyum düzeyindeki
azalmadır.Koyu yeşil sebzeler,rafine edilmemiş tahıllar,tam tahıllı
ekmek,fındık,soya,badem,ceviz,soya fasulyesi,kakao tozu,kepek,buğday
gevreği,tahıllı ürünler,armut,avakado,peynir,yumurta ,balık eti gibi magnezyum
açısından zengin besinler tüketilmelidir.
Magnezyumun kalsiyumla birlikte tüketildiğinde
sakinleştirici etkisi vardır.Bu yüzden içeceğiniz bir bardak sütle beraber
tüketeceğiniz 2 kare bitter çikolata sizi sakinleştirir ve bu dönemdeki
huzursuzluğunuzun azalmasına yardımcı olur.Ayrıca bu sizi gireceğiniz muhtemel
tatlı krizlerinden de korur.
REGL DÖNEMİ ÖNCESİ OLUŞAN GERGİNLİĞİ AZALTMAK İÇİN;
Bu dönemde oluşacak gerginlikleri minimum düzeye indirmek
için Regl döneminden bir hafta öncesinden itibaren B6 vitaminini beslenme
programınızda arttırmak faydalı olacak,sizi sakinleştirmeye yardımcı olup
sinirlerinizi yatıştıracaktır.Ayrıca B6 vitamini yeterli alındığında kan
şekerinizi dengelemeye de yardımcı olacaktır.B6 vitamininden zengin gıdalar
arasında;kepek,sarımsak,Antep fıstığı,ciğer,balık,fındık yer alır.
Yine bu dönemdeki gerginlikleri azaltmak için;fesleğen,zerdeçal,kekik,adaçayı,defne yaprağı,mercanköşk,tarçın ve biberiye çayı içilebilir.
Bu dönemde oluşacak meme hassasiyetini
azaltmak için regl dönemi boyunca alkol ve kafein tüketimine dikkat edilmeli ve
rahatlatması için melisa çayı içilmelidir.
TATLI KRİZLERİNİZLE BAŞA ÇIKMAK ARTIK DAHA KOLAY!
Bu dönemde vücutta östrojen hormonu
azaldığından kan şekeri düşmekte dolayısıyla iştah artmaktadır.Aşırı
karbonhidrat ve tatlı yemeye eğilim artmakta,tatlı krizleri sık sık tekrarlanmaktadır.
Bunun için bu dönemde meyve sebze tüketimi
arttırılmalıdır.Özellikle posa alımı artan kabızlık şikayetleri için de bu
dönemde çok önemlidir.
Bu dönemde de
yine öğün sayısı 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Hem posa hem de tokluk hissi vermesi için kuru
fasulye,nohut gibi kuru baklagiller,kepek,bulgur gibi kompleks karbonhidratlar
tercih edilmelidir.
Ara öğünlerde meyve-tarçınlı süt,kuru meyve-yağlı
tohum(kuru kayısı-ceviz gibi),diyet bisküvi-tarçınlı açık çay,grissini-tarçınlı
yoğurt,meyve-probiyotik yoğurt tercih edilebilir.Buradaki tarçın ödem ve tatlı
isteği açısından önemlidir.
SON OLARAK, bu dönemde aldığınız kaloriyi ortalama 200-300
kalori arttırabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder